Article Type: news

Auto, joka imee hiilidioksidia ja puhdistaa ilmaa

Kuvittele auto, joka ajon aikana ottaa talteen enemmän hiilidioksidia kuin se tuottaa. Opiskelijatiimi Alankomaiden Eindhoven University of Technologysta on Zem-sähköautoprototyypin myötä tehnyt kuvitelmasta totta.

Zem käytännössä varastoi hiilidioksidia suoraan ilmakehästä ajon aikana, puhdistaa sen erityisessä suodattimessa ja päästää sitten ulos. Vaikka hanke on vielä alkuvaiheessa, TU/ecomotive -tiimin mielestä kehitystyö on motivoivaa, sillä tarkoitus on osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan ja tuoda ilmi se tosiasia, että henkilöautot tuottavat yli 60 prosenttia liikenteen päästöistä.

Avain Zemin kykyyn imeä hiilidioksidia ilmakehästä tehokkaasti on sen suodattimessa. Autolla voi tällä hetkellä matkustaa 320 kilometriä ennen kuin suodatinyksikkö on täynnä ja se pitää vaihtaa tai puhdistaa. TU/ecomotive -tiimi hakee parhaillaan patenttia kyseiselle ainutlaatuiselle komponentille, jonka ansiosta auto voi ottaa talteen kaksi kiloa hiilidioksidia vuodessa, kun vuosimatkaksi arvioidaan noin 32 000 ajokilometriä. Se tarkoittaa, että Zem-prototyyppi voi varastoida yhtä paljon hiilidioksidia kuin keskiverto puu yhden vuoden aikana.

“Prototyypillä vasta osoitetaan konseptin toimivuus, mutta näemme jo nyt, että pystymme laajentamaan suodattimen kapasiteettia tulevina vuosina. Hiilidioksidin talteenotto on edellytys sille, että voimme kompensoida tuotannossa ja kierrätyksessä syntyvät päästöt”, kertoi tiimin johtaja Louise de Laat.

Tyylikäs auto, jolla on vakava viesti

Ei ole liioiteltua sanoa, että kun startupit julkaisevat tuliteriä prototyyppejään, tulokset voivat olla mitä eriskummallisimpia. On virkistävää, että Zem on tyylikäs urheilullinen kaksiovinen coupé, jonka voi helposti kuvitella tulevaisuuden teille.

Auton kestävän kehityksen viesti korostuu myös valmistusprosessissa. Kaikki ajoneuvon materiaalit ja osat voidaan kierrättää tai käyttää uudelleen. TU/ecomotive on tehnyt yhteistyötä toisen Eindhovenissa toimivan yrityksen, Black Bear Carbonin kanssa, joka on erikoistunut kierrättämään käytettyjä autonrenkaita. Zemin itsekantava kori valmistetaan renkaiden kierrätysmateriaaleista ja tämä prosessi on hiilidioksidipäästöjen vähentämisen keskiössä.

Monet autonvalmistajat tarjoavat nykyään malleissaan kaksisuuntaista latausta, ja myös Zem ottaa menetelmästä kaiken irti. Kaksisuuntainen latausteknologia mahdollistaa niin sanotut. vehicle-to-grid ja vehicle to home -energiansiirrot, joissa sähköauto palauttaa virtaa akustaan takaisin sähköverkkoon tai suoraan kotitalouteen. Se voi sen vuoksi tuottaa energiaa kodinkoneisiin ja muihin kuin autoihin liittyviin laitteisiin tai tasoittamaan piikkejä yleisessä energiankysynnässä.

Zemin kaksisuuntaisen latausteknologian lisäksi auton katolle on sijoitettu aurinkopaneeleja, jotka hyödyntävät sekä akkuja että ylimääräistä tilaa katolla ja vähentävät siten päästöjä, jopa auton seisoessa paikallaan.

TU/ecomotive on tehnyt yhteistyötä CEAD:in ja Royal3D:n kanssa ja hyödyntänyt 3D-tulostusta auton valmistusprosessissa. Zemin kori ja korin paneelit on valmistettu tällä tavoin, mikä vähentää huomattavasti jätettä, sillä muovit ovat kierrätettäviä ja ne voidaan rouhia käytettäviksi uudelleen muissa projekteissa.

TU/ecomotive-tiimi on jo yli vuosikymmenen ajan kehittänyt Eindhoven University of Technologyssa ajoneuvoja, jotka keskittyvät kestävään kehitykseen ja joissa esitellään siihen liittyvää teknologiaa koko autoalalle. Pienen tiimin tavoitteena on rakentaa uusi innovatiivinen auto 12–18 kuukauden välein.

”Haluamme kutkuttaa alaa näyttämällä, mikä on mahdollista jo nyt”, vahvistaa Nikki Okkels, TU/ecomotiven ulkoisista suhteista vastaava päällikkö. ”Jos 35 opiskelijaa voi suunnitella, kehittää ja toteuttaa miltei hiilipäästöttömän auton yhdessä vuodessa, on tilaisuuksia ja mahdollisuuksia myös teollisuudella.

”Peräänkuulutamme alaa vastaamaan tähän haasteeseen, ja tietysti me olemme mielellämme mukana ajatustyössä. Oma kehitystyömmekään ei ole vielä valmis, ja haluamme ottaa isoja harppauksia tulevina vuosina. Kutsumme lämpimästi autonvalmistajat tutustumaan työhömme.”

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Uutuusesittely: Kia Niro EV erottuu edukseen kilpailluilla C-SUV-segmentillä

Kian Niro muodostaa vertailukohteen koko autonvalmistajan sähköautotuotesarjalle. Edeltävä malli nimeltään e-Niro osoitti, että Kia on vakavissaan kiinnostunut sähköautomarkkinoista. Sen jälkeen valmistaja on tuonut markkinoille EV6:n, ja se suunnittelee uusia malleja tuleville vuosille.

Nimi Niro pysyy kuitenkin Kian sähköisen tulevaisuuden keskiössä, kuten tuorein mallikin osoittaa. Nyt Niro EV -nimellä kulkeva auto noudattelee korealaisen yhtiön uutta muotoilua, jossa kuvioitua etusäleikköä jakaa paksu vaakapalkki. Palkissa on täyssähkö- ja hybridimalleissa latauspistokkeen paikka.

EV Niron takaosa näyttää madalletulta, ja kapeat ledtakavalot kaartuvat katon linjasta kohti korin keskiosaa. Kaareva profiili jatkuu alas ohjauspyörän tasoon asti. Tämä saa aikaan vaikutelman siitä, että auto olisi kiinni tiessä.

Aeroblade tuo tyyliä

Uutta suunnittelua edustaa myös Aeroblade, joka sekin auttaa auton vakauttamisessa. Käytännössä se on auton molemmilla puolilla c-pilarissa oleva siiveke. Puolessa välissä kattoa ja pyöräkoteloa siivekkeessä on aukko ja sen edessä ilmanohjausta helpottavat juovat. Ominaisuus tekee ajosta hiljaisempaa ja parantaa aerodynamiikkaa, mikä puolestaan lisää ajosädettä. Aeroblade on myös osa muotoilua ja se on maalattu auton korista erottuvalla värillä. Kuljettajat voivat kuitenkin halutessaan valita ne samanvärisiksi.

Puhdaslinjaiseen ja eleganttiin sisätilaan on valittu laadukkaita materiaaleja, ja tilan tunnelma on rauhallinen. Auton laitteita ja viihdejärjestelmää ohjataan kahden 10,25-tuumaisen näytön avulla. Valikot ja grafiikka ovat intuitiivisia, mikä tekee käytöstä helpompaa kuin joidenkin kilpailijoiden järjestelmissä. Ilmastointia hallitaan painikkeilla ja säätimillä, jolloin käyttö on yksinkertaisempaa kuin autoissa, joissa ilmastointijärjestelmää hallitaan täysin kosketusnäyttöjen kautta.

Autossa on myös virran ulosoton mahdollistava Vehicle to Load -järjestelmä, joka oli saatavilla jo Kia EV6:ssa. Järjestelmän avulla on mahdollista kytkeä tavallisia sähkölaitteita auton pistorasiaan. Käytännöllisyys näkyy myös tavaratilassa, joka 475 litran tilavuudellaan on paljon suurempi kuin joidenkin kilpailijoiden malleissa.

Suurempi ajosäde – suurempi hinta

Kia Niro EV on saatavilla sekä perinteisenä että lataushybridinä ja täyssähköisenä. Täyssähköisessä mallissa 64,8 kWh akku tuottaa 460 kilometrin ajosäteen. Vaikka tämä on parempi kuin monella kilpailijalla, olisi mallia hyödyttänyt vieläkin suurempi akku ja ajosäde, erityisesti kun täyssähköautomarkkinat kehittyvät ja isokokoiset mallit ovat parhaimmillaan 480 kilometrin matkoilla. Tämä voi muodostua esteeksi monille yritysautoilijoille, joille pitkät ajosäteet ovat edellytys.

Uuden mallin myötä nousevat myös hinnat ja ne nousevat merkittävästi verrattuna edeltäjä e-Niroon. Malli on nyt kalliimpi kuin monet lähimmät kilpailijat ja vaikka muotoilu, toteutus ja käytännöllisyys ovatkin parantuneet, se ei välttämättä riitä perustelemaan kalliimpia hintoja kuluttajalle. Kia tarjoaa kuitenkin Niro EV:lle seitsemän vuoden takuun, mikä tuo mielenrauhaa niille, jotka haluaisivat esimerkiksi ostaa kolme tai neljä vuotta vanhan mallin.

C-SUV-segmentistä on tulossa yhä voimakkaammin kilpailtu markkina, kun autonvalmistajat kehittävät uusia malleja ja erityisesti sähköautot alkavat kasvattaa suosiotaan. Se, että autossa on kehitetty edellisen sukupolven malleja parantamalla ulkonäköä ja ajettavuutta, ja samalla on lisätty automerkin näkyvyyttä sähköautojen maailmassa antaa Kia Niro EV:lle tilaisuuden loistaa.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle